Szakképző

A szakképző iskola három éves, itt képezzük a szakmák mestereit. Az
ágazati ismereteket adó első év után történik a szakmaválasztás.
A következő két évben duális képzés formájában, elsősorban vállalatoknál,
vállalkozóknál tudod elsajátítani a szakmai ismereteket.
A szakképzésben résztvevők ösztöndíjat kaphatnak, amelynek
mértéke a tanulmányi eredményétől függ.

VÁLASZTHATÓ KÉPZÉSEK

3 ÉVES SZAKKÉPZŐISKOLAI KÉPZÉSBEN

 


Szakács

Szakács

3 ÉVES KÉPZÉS

Szakács
Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség
megszerzésével zárul.
A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének
kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte
minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek,
így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács
élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és
kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar
termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó
szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben,
hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó
kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó
problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos
fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége
felismerhető az általa készített ételben.

Szakács


Pincér

Pincér

3 ÉVES KÉPZÉS
Pincér – vendégtéri szakember
Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, jó szervezőkészség, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
  • figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
  • ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
  • felveszi a rendelést;
    felszolgál; a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
  • barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
  • figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
  • megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt, kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok  számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

Pincér


Cukrász

Cukrász

3 ÉVES KÉPZÉS

Cukrász

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire.

KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó
szervezőkészség, nagy terhelhetőség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felveszi a megrendeléseket;
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
  • kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló mennyiségeket;
  • elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;
  • munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ;
  • sütési és főzési műveleteket végez;
  • kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;
  • az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
  • fagylaltokat főz és fagyaszt;
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a
kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan
fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.

Cukrász

 


Képzési idő: 3 év

Feltételek:

  • évfolyam sikeres elvégzése
  • szakmai és egészségügyi alkalmasság

A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 27. § (4) bekezdése szerint iskolai rendszerű szakképzésbe csak olyan tanulót lehet felvenni, aki az adott szakképesítésre a szakmai és vizsgakövetelményben előírt egészségügyi alkalmassági, továbbá a pályaalkalmassági követelményeknek megfelel, és ez alapján előreláthatóan nincs akadálya a komplex szakmai vizsgára bocsátásnak.

Jelentkezési lap 3 évfolyamos szakképzésre


 


További lehetőségek: közvetlenül a képzés elvégzése után 2 év alatt az érettségi megszerzése.


További tanfolyami lehetőségek iskolánkban:

Barista tanfolyam

Hegedüs László barista és az Umami Coffee Roastery tulajdonosa vezetésével

Mixer tanfolyam

Galambos Péter, Grand Marnier magyar bajnok, a Koktél patika vezetője oktatásában

További részletek

Tanfolyam

 

Megosztás ezzel:
Share on Facebook
Facebook
Print this page
Print